Yeşil Çevre Yatırımları

Yeşil Çevre Yatırımları

ARITMA TESİSİ İNŞAATI

Faaliyete girdiği 2006 yılından bu yana 52.500 metreküp/gün’lük kapasiteyle şehrin doğu bölgesinde arıtma hizmeti veren Yeşil Çevre’nin; bölgemizdeki yerleşim alanla- rındaki öngörülemeyen yoğun nüfus artışı ve sanayici ortaklarımızın kapasite artışları gibi nedenlerle zaman zaman ki özellikle yağmurlu havalarda kapasite sorunları ya- şadığını önceki yazılarımda paylaşmıştım. Bu olumsuzluğun giderilmesi için kararlılık gösteren Yönetim Kurulumuz, öngörülü bir şekilde yatırım planlarımızı tadil etti. Mev- cut kapasitemizin, aynı zamanda renk gide- rimini kimyasal kullanmadan Türkiye’de ilk defa uygulanacak mikroflotasyon yönetimi de dahil olmak üzere 150.000 metreküp/ gün’e yükseltilmesi ile ilgili yatırım plan- larımız yapılmış, ihalemiz gerçekleşmiş ve kapasite artırım inşaatımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. Şartların bugünkü gibi devam etmesi ve beklenmedik bir olumsuz- luk yaşanmaması durumunda, arıtma tesisi inşaatımızın Temmuz 2015 itibariyle geçici kabule hazır hale geleceği öngörülmektedir.

İLAVE KOLEKTÖR HATTI İNŞAATI

Kapasitemizin 150.000 metreküp/gün’e yük- seltilmesinin yanında, şehrimizin altyapı kuruluşu BUSKİ tarafından yeni yerleşim alanlarına (TOKİ, Barakfakih ve Serme mahalleleri) ait atık suların Yeşil Çevre Arıt- ma Tesisi’ne bağlanması kararları nedeni ile Yeşil Çevre kolektör hattına eklenecek 27 kilometrelik ilave kolektör hattı, Barakfakih bölgesinden başlamak üzere BUSKİ tarafın- dan planlanmış ve yapımı devam etmekte- dir. Ayrıca, Yeşil Çevre olarak 820 metrelik ilave kolektör hattı kapasite büyütme ihalesi de gerçekleştirilmiş olup, bu yatırımın da arıtma tesisi inşaatının bitimiyle eş zamanlı tamamlanması öngörülmektedir. Her iki kurumun yapmakta olduğu kolektör hatları tamamlandığında, atık suların taşınmasın- daki kapasite sorunları da giderilmiş olacak. Zaman zaman özellikle de yağmurlu hava- larda kolektör hatlarında meydana gelen taşmalar artık görülmeyecektir.

ÇAMUR YAKMA TESİSİ YATIRIMI

Bildiğiniz üzere arıtma tesislerinin prosesi sonucunda arıtma çamuru meydana gel- mektedir ve bertarafı, yasalar gereği zorunlu hale gelmiştir. Hem ülkemiz genelinde

hem de Ulu Şehir Bursamızda da şimdiye kadar mevcut arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurları vahşi depolama denilen bir yöntemle depolanmaktadır. Ancak son zamanlarda bu konuyla alakalı BUSKİ tarafından arıtma çamurunun yakılarak

bertaraf edilmesi ihalesinin gerçekleşmesi memnuniyet verici bir gelişmedir. Buna paralel olarak Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Yönetim Kurulumuz da tesisimizden çıkan çamurunun kendi alanımız içerisinde kura- cağımız yakma tesisinde yakılarak bertaraf edilmesi kararını almış bulunmaktadır. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, bu kararı ile bugüne kadar çıkan çevre mevzuatlarına uyumda duyarlılık gösterdiği gibi bu konuda da çok önemli bir karara imza atmış olmaktadır. Arıtma çamurunun bertaraf yatırımı 2015 yılı sonuna kadar yapılarak test aşamasına geçilmesi planlanmaktadır.

GERÇEK ZAMANLI ATIKSU İZLEME SİSTEMİ YATIRIMI

Yeşil Çevre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Su Kirliliği Kontrol Yönetmeli- ği’ne yeni eklenen ‘Gerçek Zamanlı Uzaktan İzleme Sistemi’ni, kapasite artış inşaatına paralel olarak gerçekleştirecek ve tablo 19 kriterlerine göre arıttığı atık suların, arıtma değerlerinin bakanlık tarafından an be an izlenmesi imkânı sunulacaktır. Yukarıda açıklamalarda bulunduğumuz yatırımlar 2015 sonuna kadar aşama aşama tamamla- narak, şehrimizin doğu bölgesinde çevresel kirliliklerin bir daha görülmemesi sağla- nacaktır. Bu yatırımların gerçekleşmesinde kararlılık gösteren Yeşil Çevre Yönetim Kurulu ve onları destekleyip güvenen ortaklarımıza, gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak adına göstermiş oldukları fedakarlıklardan ötürü teşekkürü bir borç bilirim.