Her sanayi bölgesinin, sorumluluk alanı içindeki işletmelerinin proses sonrası oluşan endüstriyel nitelikli atık sular ile evsel nitelikli atık suları, kuracağı atık su arıtma tesislerinde kriterlere uygun şekilde arıtarak alıcı ortama deşarj etmeleri yasal zorunluluktur. Planlı OSB’ler bu yükümlülüğün gereğini önceden koordine edip yapımını gerçekleştirmektedirler. Planlı OSB olmayıp kendiliğinden sanayi bölgesi kimliği oluşmuş, şartlar zorlanarak fiili durumu yasalara uygunluk sağlamak suretiyle sonradan OSB kimliği edinmiş bölgelerin, yasaların öngördüğü şartlara uygun atık su arıtma tesisi kurması, bu tesis için gerekli alanı sanayi bölgesinin içinde veya yakınında bulması çok zor ve çok maliyetli olmaktadır.
Tam da bu noktada proje alanımız içinde bulunan Kestel OSB, Uludağ OSB ve Barakfakih OSB iyi bir örnek teşkil etmektedir. Önce sanayi bölgesi, sonradan gerekli şartları oluşturmak suretiyle OSB olan bu bölgelerimizin, sınırları içinde OSB’ye yetecek büyüklükte arıtma tesisi kurulması için gerekli alanı bulmaları mümkün olamamıştır. Yerleşim alanları ile yan yana, hatta iç içe olan bu OSB’lerimiz için yasaların öngördüğü atık suların arıtılması yükümlülüğü S.S. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi’nin vücut bulması ile çözüme kavuşmuştur. Yeşil Çevre gibi bir modelleme ile çözüm üretilmemiş olsaydı; bölgemizdeki sanayi bölgeleri OSB olabilmek için her biri ayrı ayrı bölgelerinden uzak noktalarda arazi alıp arıtma tesislerini yüksek bedeller ödemek suretiyle kurmak ve uzun kolektör hatları
ile atık suyunu götürme külfetine katlanmış olacaktı. Bunu gerçekleştiremeyen sanayi bölgelerimiz, su kaynaklarımızı mecburen kirletmeye devam edip, yüksek yaptırım cezalarına muhatap olacaklardı. Belki de üretim yapamaz hale geleceklerdi.
Tüm bunları değerlendirdiğimizde; bölgemiz sanayicilerinin akıl birliği ederek gerçekleştirdikleri Yeşil Çevre modeli sayesinde, her biri arıtma tesisi işletilmesi zorluğu olmaksızın çalışan OSB’ler oluşturulmuştur. Bölgemizdeki OSB yönetimleri; bünyesinde arıtma tesisi işleten OSB’lerin yönetici ve idarecileri ile yapacakları görüşmelerde ne kadar avantajlı olduklarını anlayacaklardır. Sanayici buranın yapımında bedel ödemiş, buna karşılık yasalar karşısında atık su arıtma yükümlülüğünü yerine getirmiş olmanın yanı sıra Yeşil Çevre’ye ödediği katılım payı karşılığı elde ettiği deşarj hakkını istediği zaman değerlendirmek suretiyle daha değerli bir şekilde geri kazanma imkânına sahip olmaktadır.
Bütün bu ifade ettiklerim ışığında, Yeşil Çevre ortağı olan sanayicilerimizin Yeşil Çevre yönüyle mutsuz ve şikâyet edecekleri bir husus olmadığı gibi, mutlu ve memnun olacakları çok hususlar vardır. Bu durum yüksek oranda ortağımız sanayicileri tarafından da böyle değerlendirilmektedir.
İŞLETME ZORLUKLARI
Arıtma tesisleri konut ve işyerlerinde oluşan atık suların arıtıldığı; 7/24 saat çalışan ve çalışmak zorunda olan tesislerdir, böyle olmak zorundadır. Bu çalışma esası içinde yasaların öngördüğü kriterlere uygun olarak atık sular arıtılmalıdır. Farklı mülahazalarla arıtma hizmetinin inkıtaya uğraması, yasalar karşısında suç ve cezayı gerektiren bir eylem olmanın yanında, vicdani bir sorumluluktur. “Zira, geçmişten emanet aldığımız su kaynaklarının gelecek nesillere teslim edilmesi vicdani, ahlaki ve milli bir görevdir.”
Yüksek hassasiyet taşıyan atık suların arıtılması konusu, çok sayıda sanayicinin
bir araya gelerek bölgemizdeki kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte Sayın Valimizin liderliğinde kooperatif yapılanması içinde konuya hassasiyetle bakan Yönetim Kurulumuzun almış olduğu kararları profesyonelce yöneterek, uygulamaların idealist anlayışla yapılması sonucu atık suların arıtılmasında gururlanacağımız sonuçlar çıkmaktadır.
Atık su arıtma tesisi kurmak pahalı bir yatırım, kurulan tesisin işletilmesi bir o kadar çok yönlü titiz takip edilmesi, değişim ve yasal taleplere ayak uydurulması gereken pahalı bir işletmeciliktir. Bu pahalı maliyetler Yeşil Çevre kuruluş modeli olan “kâr amacı gütmeyen, ortaklara kâr dağıtmayan, ortaklarına maliyetine arıtma hizmeti veren” anlayışı ve gayesiyle, benzerlerine göre ortaklarına avantaj ve rekabet üstünlüğü sağlamaktadır.
MUTLULUK DUYUYORUZ
S.S. Yeşil Çevre, ortaklarına en düşük maliyetli arıtma hizmeti vermektedir. Bu sonuç Yeşil Çevre’nin kuruluş gayesine uygun bir sonuç olup, emeği geçen ve projenin içinde olan herkes mutlu ve gururludur. Yeşil Çevre arıtma hizmetinin dışında ortaklarına katma değer sağlayacak hizmet ağını her geçen gün genişletmekte ve geliştirmektedir. Bu durum Yeşil Çevre’yi daha anlamlı kılmakta, mutluluk ve gururumuzu artırmaktadır.
Hülasa, S.S. Yeşil Çevre ortaklarına, çalışanlarına ve bölge insanına huzur ve mutluluk vermektedir.