S.S. Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi 1998 Yılında Bursa Valiliğinin önderliğinde Şehrin Doğu Bölgesinde faaliyet gösteren Gürsu Organize sanayi bölgesi (GÜSAB ), Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB), Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi (BOSAB), Kestel Sanayi Bölgesi, İsabey bölgesindeki işletmeler ile Kestel ve Gürsu İlçe yerleşim alanlarının evsel ve endüstriyel atıksularının tek noktada arıtılması amacı ile kurulmuştur. Bu yönü ile “21. Yüzyılın İmece Efsanesi” olarak tanımlayabileceğimiz ortak arıtma tesisidir.
Yeşil Çevre, bölgedeki birden çok işletmeyi ve bölgedeki yerel yönetimleri içinde barındırdığından tesisin yapılması, devamında işletilmesindeki parasal ilişkilerin sağlıklı yürütülebilmesi için 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, kar amacı gütmeyen kooperatif statüsünde kurulmuştur.
Kuruluş işlemleri gerçekleştikten sonra bölgedeki sanayi işletmelerinin her biri ayrı ayrı (OSB içinde olsa dahi ) kooperatif ortağı yapılmıştır.
“Kirleten Öder” prensibine göre her ortağımız atıksuyu nispetinde tesisin yapımı için katılım payı bedeli ödemiştir.
Kooperatif, arıtma tesisini kuracağı en uygun yeri belirleme çalışmaları esnasında tekniğine uygun arıtma tesisi yerinin belirlenmesi ile işe başlamıştır. Arıtma Tesisi yeri olarak; Kumlukalan Yolu, Kuşalanı Mevkiinde bulunan 60.000 m2 Gürsu Belediyesi Katı Atık Vahşi Depolama Alanı (Çöplük Alanı) seçilmiştir. Bu yer seçimi sayesinde; yatırım için ülkemizin verimli meyve deposu olan bu bölgedeki tarım arazilerinin korunması sağlanmıştır.
1998 yılında kuruluşu gerçekleşen Kooperatif; 2004 yılına kadar bölgedeki işletmelerin sisteme dâhil edilmesi ve buna bağlı olarak ortakların talep ettikleri debi miktarlarına göre belirlenen tesis katılım payı bedellerinin toplanması, en son teknolojiye göre proje hazırlanması, uzunluğu 27 kilometreyi bulan kollektör hatları için gerekli kamulaştırma işlemlerinin yapılması ve işin ihale süreçlerini tamamlamıştır.
2004 yılında arıtma tesisi yapım işine başlanılmış, 2006 Haziran ayı itibari planlanan tarihten önce tüm imalatları ile birlikte tamamlanarak biyolojik arıtma hizmetlerine başlanmıştır. Bu tarihten önce, şehrin doğu bölgesinde bulunan bütün dere ve kanallarda yaşanan; fabrikaların ve kentsel yerleşim alanlarının atık suları nedeni ile kirlenmesi sona erdirilerek doğal yapısına kavuşması sağlanmıştır.
Atık sular kooperatif ana kolektör hatlarına gelene kadar; OSB’lerin dâhili hatları, sanayi bölgeleri ve yerleşim alanlarında ise BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon İşleri) ‘nin kanalizasyon hatları ile toplanmaktadır.
Kooperatif 01.01.2007 tarihinden itibaren; ortaklarına deşarj ettikleri m3/gün atıksu miktarına göre birim maliyet esası ile genel kurulunun belirlediği tarifeye uygun olarak işletme bedeli faturası düzenlenmeye başlamıştır.
Bölgemizde kanun gereği, atıksu altyapı sorumluluk yetkilileri olan BUSKİ, KOSAB ve GÜSAB ile protokoller düzenlenerek; görev ve sorumluluklar paylaşılmak sureti ile çalışmalara devam edilmektedir.
Yeşil Çevre ortaklık yapısı içerisinde; Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, 2 Sanayi Bölgesi ve 2 Organize Sanayi Bölgesi ile İsabey’ de yer alan işletmelerle 1998 yılında 57 olan ortak sayısı, bugün 375’ ye ulaşmıştır. Buna göre Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi kurulduğu günden buyana Sayın Bursa Valilerimiz tarafından sürdürülmekte olup; yönetim yapısı, kuruluş yapısı, statüsü ve işletme modeli olarak ülkemizde ilk olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından havza bazlı çevresel sorunu olan bölgelere tavsiye edilmektedir.
Konusunda ilk olmanın bilinci ve sorumluluğu ile ülke sanayisi için model oluşturmak vizyonu taşıyan Yeşil Çevre; yapısı itibari ile ortaklarının çevre otoriteleri nezdindeki atıksu bertaraf yükümlülüğünü üstlenmesinin yanı sıra, her işletmenin ayrı ayrı arıtma tesisi kurmak yerine ortak arıtma tesisi olması nedeni ile işletme ve ilk yatırım maliyetleri açısından bölgedeki sanayiciyi korumakta ve sanayicinin rekabet gücünü arttırarak ekonomik kazanç sağlamaktadır. Aynı zamanda ülke ekonomisi ve doğal kaynakların etkin ve tasarruflu kullanımını sağlayarak; ülkede dağınık havza bazlı sanayi bölgeleri ve içindeki yerleşim alanları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da örnek gösterilen bir kuruluş haline gelmiştir. Endüstriyel faaliyetler sonucu kirletilen bölgemizin su varlığını, hiçbir fedakârlıktan kaçınmayarak temizleyen, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinci ile toplumsal fayda sağlayan, gelecek nesillere temiz su kaynakları bırakan, sanayiye ekonomik bir arıtma modeli, çevre otoritesine kolay kontrol edilebilir arıtma işletmesi bölgeye kazandırılmıştır.
Gelişim ve yeniliklere açık olan Yeşil Çevre; kendisini klasik arıtma tesisi kimliğinden öteye taşıyarak, proje alanı içerisindeki sanayici ortaklarının yasal olarak ihtiyaç duyduğu çevre danışmanlık hizmeti için bünyesinde çevre danışmanlık birimi kurmuş, gerekli resmi işlemler tamamlandıktan sonra ortaklarına kar amacı gütmeyen kuruluş olması nedeni ile maliyet esaslı olarak 2012 yılından buyana Çevre Danışmanlık hizmetine başlamıştır. Çevresel kirliliğin kaynağında önlenmesi amacı ile, ortağımız işletmeler ve öğrenciler aracılığı ile bölge yerleşim alanlarındaki bitkisel atık yağların toplanması çalışmaları sürdürülmektedir Bu tarz hizmetlere ortakların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlendirilme çalışmalarına devam edilmektedir..
Kooperatif Genel Kurulumuz 11.05.2012 tarihli toplantısında Yönetim Kurulumuza Arıtma Tesisi kapasitesinin arttırılması, çamur bertarafı, renk giderimi, atıksu deşarj kriterlerinin bakanlıkça 7/24 saat uzaktan izlenmesi ve yönetmeliklerin getirdiği diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacı ile yatırım yetkisi vermiştir. Kooperatif Yönetim Kurulumuz aldığı bu yetkiye istinaden, arıtma tesisinin kapasitesini ülkemizde ilk defa kullanılan yeni teknolojiler ile 52.500 m3/gün’den 150.000 m3/güne çıkartılması projesi ve çamur bertaraf ünitesinin kurulması çalışmalarını tamamlamıştır.
Bu yatırımların ardından hedef projelerimiz;
- Atık suyun ileri arıtma ve geri kazanım yöntemi ile sanayicimizin ve bölge çiftçimizin kullanımına sunulmasını sağlamak
- Çamur bertaraf tesisimizden enerji üretimi
- Güneş panellerinden enerji üretimi
- Ortaklarımızın katı atıklarının toplanması, ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması
Atıksuyun ileri arıtma teknolojisi ile arıtılarak sanayicimizin ve bölge çiftçilerimizin tekrar kullanımına sunulması için; teknoloji araştırması ve proje hazırlanması için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda Avrupa Birliği Çevre Fonları araştırılmakta, TÜBİTAK, KOSGEB ve BEBKA ile görüşülmektedir.
Her yıl, meslek lisesi öğrencileri ile çevre mühendisliği fakültesi öğrencilerine tesisimizde staj imkanı sağlanarak eğitime katkı sağlanmaktadır.
Bölgemizdeki yerel yönetimler, kaymakamlıklar ve milli eğitim müdürlükleri ile işbirliği yapılarak toplumun çevre konusunda bilinçlendirilmesi için çeşitli faaliyetler düzenlenmekte yada faaliyetlere destek ve katılım sağlanmaktadır. Bölgemizdeki bütün ilk ve orta öğretim öğrencilerine her yıl müfredatları doğrultusunda, tesisimizde mühendislerimiz eşliğinde teknik inceleme gezileri ve bilgilendirme programları düzenlenmektedir.
KOSGEB ve Fransız Kalkınma Ajansı işbirliğinde başlatılan “Türkiye'de KOBİ'lerde Enerji Verimliliği” Projesi kapsamında pilot uygulamaların S.S. Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifinde yapılmasına ilişkin çalışmalar sürdürülmüştür.
Bu projenin Bursa ayağında tekstil, plastik, otomotiv, metal ve gıda sektörlerinden 60’dan fazla KOBİ başvuruda bulundu. Yapılan değerlendirmelerin ardından 32 KOBİ’ye ön ziyaret gerçekleştirildi. Ön saha ziyaretleri sonucunda istenen ilave bilgileri tamamlayan ve aralarında S.S. Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifininde bulunduğu 11 KOBİ’de Fransız ve Türk uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından ön etütler gerçekleştirildi.