Çalışanların eğitimleri ile ilgili olarak 15.05.2013 tarihinde çıkarılan Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin ikinci bölüm “Genel Hükümler” başlığı altında işverenin yükümlülüklerinden bahsedilmiştir. Buna göre; işveren programların hazırlanması ve uygulanmasını, eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini, çalışanların bu programlara katılmasını ve katılımların eğitim katılım tutanağı ile kayıt altına alınmasını, program sonunda katılanlar için eğitim belgesi düzenlenmesini sağlamakla yükümlüdür. Yukarıda adı geçen yönetmelikte 24 Mayıs 2018 tarihinde yapılan değişiklikle de çalışanların işe başlama eğitimi alması artık zorunlu hale gelmiştir. İşe başlama eğitimi, çalışan fiilen çalışmaya başlamadan önce, çalışanın yapacağı işe, varsa kullanacağı iş ekipmanına ve işyerine özgü iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini içeren konularda uygulamalı olarak verilen eğitimdir.
İşe başlama eğitimleri işverence veya işveren tarafından görevlendirilen bilgi sahibi ve deneyimli çalışanlarca verilebilir. İşe başlama eğitimleri, temel eğitimlerin gerçekleştirilmesine kadar geçen sürede çalışanın tehlike ve risklere karşı korunmasını sağlayacak nitelikte olmalı ve uygulamalı olarak verilmelidir. İşe başlama eğitimi her çalışan için en az iki saat olarak düzenlenir. Bu eğitimlerde geçen süreler temel eğitim sürelerinden sayılmaz.
Bir işyerinde temel eğitimini aldıktan sonra yaptığı iş değişmeden yeni bir işyerinde çalışmaya başlayanlar ise eski işyerinden eğitim belgesini almak koşuluyla yalnızca yeni başladığı işyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda eğitilir. Çırak ve stajyerlerin eğitimini devam ettirdiği eğitim ve öğretim
kurumunda tamamladığı iş sağlığı ve güvenliği dersleri veya kursları da temel eğitim yerine geçmektedir.
Temel İSG eğitim faaliyetleri için, çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat olarak yıllık, tehlikeli işyerleri için en az on iki saat olarak iki yıllık ve az tehlikeli işyerleri için en az 8 saat olarak üç yıllık eğitim planları hazırlanmalıdır.
Temel İSG eğitimleri; Genel, teknik, sağlık ve diğer konular olmak üzere 4 ana başlıktan oluşmaktadır. Diğer konular başlığı altında çalışanın yaptığı işe özgü (Kapalı ortamda çalışma, yüksekte çalışma, radyasyon riskinin bulunduğu ortamlarda çalışma, kaynakla çalışma, özel risk taşıyan ekipman ile çalışma, kanserojen maddelerin yol açtığı olası sağlık riskleri ve benzeri vb. )konular bulunmaktadır. Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklikle de sağlık konuları arasına işyerinde tütün ürünlerinin kullanımı, zararları ve etkileri hakkında bilgi verilmesini sağlayacak olan “Tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim” konusu ilave edilmiştir.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri öncelikli olarak, işyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi, üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim birimleri tarafından eğiticilerin uzmanlık alanının konulara uygun olması kaydıyla verilmelidir.
İSG eğitimleri ile ilgili yapılan bir diğer yenilik ise iletişim teknolojileri aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştirilen uzaktan eğitim programlarıdır. Şöyle ki; işveren tarafından işe ve işyerine özgü içeriğin hazırlanması ve gerekli uzaktan eğitim yönetim sisteminin sağlanması halinde eğitimler (İlk defa verilecek temel eğitimler hariç) çalışanlara uzaktan eğitim yöntemi kullanılarak da verilebilir.