Sahiplik Bilinci

Sahiplik Bilinci

Ülkemizde, kalkınmanın en yüksek düzeyde olduğu, tabiat ve doğa güzelliklerini bünye-sinde barındıran; turizm kenti, tarih kenti, termal suları ile sağlık kenti ve sanayi kenti Bursa’mızın doğu bölgesi için sahiplik bilincinden bahsetmek istiyorum.

Şehrimizin doğu bölgesinde faaliyetini sürdüren Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Koope-ratifi, adından da anlaşılacağı üzere endüstriyel faaliyetler sonucu kirletilen suları, Kestel ve Gürsu ilçelerimizin yerleşim alanlarındaki konutlardan kay-naklanan atık sularla birlikte arıtma vazifesini sürdürmekte-dir. Şehrimizin doğu bölgesin-de yaşayan halkımızın rahat-lığı, sağlıklı bir hayat sürmesi ve atalarından aldığı doğa ve tabiat varlıklarını kaybetme-mesi için Yeşil Çevre ile birlikte farklı görev ve sorumlulukları olan bölgemizdeki kurum ve kuruluşlara da sorumluluklar düşmektedir. Bu kurumlar arasında ilçe belediyelerimizi, bölgemizdeki organize sanayi bölgelerini, henüz organize olmamış sanayi bölgelerini, yerleşim alanlarının alt yapı sorumlusu olan BUSKİ’nin ve ilgili sivil toplum kuruluşla-rının sorumlulukları olduğu kaçınılmazdır.

Bu saydığımız kurum ve kuruluşların, görev ve so-rumluluklarını kendi plan ve programları dâhilinde imkân-ları ölçüsünde yerine getirmeye çalıştıkları muhakkaktır. Belli bir koordinasyon içerisinde olmayan ve öncelik sıralama-sına bakılmaksızın yapılan bu hizmetler, bölgemizde yaşanan sorunların giderilme sürecini uzatmaktadır. Bursa geneline bakıldığında, şehrimizin doğu bölgesinin diğer bölgelere göre hizmet alımında geri kaldığı, sorunlarının boyutunun bu ne-denle büyüdüğü görülmektedir. Son yıllarda yerel yönetimler, birikmiş sorunların giderilmesi

yönünde çok büyük adımlar atmalarına rağmen, henüz
kat edilecek çok yol olduğu da muhakkaktır. Bundan dolayı, bölgeye hizmet veren alt yapı aktörleri olarak, bütün ku-rumlar üzerine düşen görev ve sorumlulukları, ön yargılardan uzak çözüm odaklı bir biçimde yerine getirmeli, meselelere asla günü kurtarmak şekliye bakmamalıdır. Bölge halkına hizmet üreten tüm kurumlar dayanışma içinde, birbirle-rinin eksikliklerini giderir performansla, bölgesel alt yapı sorunlarını bir an önce giderip, şehrin doğu bölgesinin makûs talihini yenmeli, Bursa’nın ba-tısındaki gelişmişlik ve medeni yaşam standartları, şehrimizin doğu bölgesine de gelmelidir.

Yeşil Çevre, 2006 yılından
beri görev ve sorumluluğunda bulunan atık suların arıtılma-sı sorumluluğunu başarı ile sürdürmektedir. Bölgemizdeki yoğun nüfus artışı, sanayi bölgelerinin kapasite artışları, tesisimizin arıtma kapasitesini doldurmuştur. Yeşil Çevre de oluşan bu durum karşısında kapasitesini yarınlara göre artıracak ilave yatırım kararını almış ve ihale sürecini tamam-lamıştır. Her türlü fedakârlık-tan kaçınmayan Yeşil Çevre yönetimi ve ortakları, bütün finansmanı Yeşil Çevre tarafın-dan karşılanmak üzere arıtma kapasitesini 52,500 metreküp/ günden, 150.000 metreküp/ güne çıkartacak, renk ve yağ giderimi sağlayacak ilave tesis inşaatını 12 aylık bir sürede tamamlayacaktır. Bu bölgedeki bütün kurum ve kuruluşlar ortak bir sinerji ile şehrin
doğu bölgesine özel planlama-larla kendilerine düşen tüm yatırımları eş zamanlı yapma-lıdır. 2015 yılı sonu itibari ile şehrimizin doğu yakasında, bütün sorunların giderildiği bir bölgeye kavuşmamızın müm-kün olacağı kanaatindeyim.

Saygılarımla