Postalar halinde yapılan işlerde ne gibi istisnalar getirilmiştir?

Postalar halinde yapılan işlerde ne gibi istisnalar getirilmiştir?

19 Ağustos 2017’de yürürlüğe giren Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 4857 sayılı İş Kanunu’na 4.4.2015 tarihinde eklenen değişiklik, yönetmeliğe de eklenmiş oldu.

Gece postalarında çalışacak kadınların çalışma koşulları açısından ne gibi istisnalar getirilmiştir?
Yönetmelik 5. maddesi, “Kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
Kadın çalışanların gece saatlerinde 7,5 saatten fazla çalıştırılamayacakları kesin olmakla birlikte, maddede de belirtildiği gibi 3 iş kolunda (turizm, sağlık ve özel güvenlik hizmeti) yürütülen işyerlerinde ve bu işyerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanlar eğer ki yazılı onay verirlerse, bu belirtilen 7,5 saat sınırı için istisna sağlanmış olacaktır. Buna göre, bu işlerde çalışan kadınlar yazılı muvafakat verdikleri takdirde 7,5 saati aşan gece çalışması yapabilecektir. Bununla birlikte, taşeron işçiler de bu yeni düzenlemeye tabi olacaktır.

Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde çalışma koşulları nasıl olacaktır?
Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 4. maddesine eklenen cümle ile turizm, özel güvenlik ve sağlık sektöründe çalışanların gece çalışmalarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Bu 3 sektörde yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde, 24 saatlik sürede iki posta şeklinde düzenleme yapılabilecek.
Gece vardiyalarında 7,5 saatlik sürenin üzerinde çalışma yapılması mümkün değilken; turizm, özel güvenlik ve sağlık sektörleri için kurala istisna getirilmiştir. Bahsi geçen sektörlerde çalışan kişiler gece postalarında 7,5 saatten fazla çalıştırılabilecektir. Yine aynı yönetmeliğin 7. maddesinde de iş bu husustan bahsedilmiştir.

Şöyle ki; gece çalışmalarında 7,5 saatlik çalışma sınırı yine yer almakta iken, getirilen istisna ile belirtilen 3 sektörde çalışan işçiler yine yazılı onayları alınmak koşuluyla 7,5 saatin üzerinde çalıştırılabileceklerdir.

Postalar halinde çalışmada uygulama nasıl olacak ve bu hüküm kimleri kapsayacak?
İlgili istisnanın uygulanmasında;
a. Turizm hizmeti yürütülen işler; ilgili mevzuatı uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi veya turizm yatırımı belgesi verilen ya da belediye tarafından turizm işletmesi olarak faaliyet göstermek üzere işletme belgesi verilen tesislerde,
b. Özel güvenlik hizmeti yürütülen işler; 10.6.2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında İçişleri Bakanlığı’nca faaliyet izni verilen özel güvenlik şirketlerinde veya özel güvenlik görevlisi olarak herhangi bir işyerinde,
c. Sağlık hizmet yürütülen işler; sağlık hizmeti sunan ve/veya üreten, gerçek kişiler ile kamu ve özel hukuk tüzel kişilerin işyerinde ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubelerinde, 24.5.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nda tanımlanan sosyal hizmet kuruluşlarında çalışan işçiler ve bu işyerlerinde alt işveren tarafından çalıştırılan işçiler kapsam dahilinde olacaktır.

İsim listeleri nasıl verilecektir?
Postalar halinde işçi çalıştırılmasına dair yönetmeliğin 12. maddesinde de değişiklik yapılmıştır. Değişiklik yapılan iş bu yönetmeliğin 3. maddesine göre; işveren veya işveren vekilleri postalar halinde işçilerin çalıştırılacağı işlerde, her postada çalışan personelin isim ve soy isimlerini içeren listeleri bundan sonra bakanlıkça talep edildiğinde sunmak üzere işyerinde bulundurmak zorunda olacaktır.