Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıf firmalarda çalışanların mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 25.05.2015 tarihinde yayımlamış olduğu, Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliği ile 40 meslekte, 24.03.2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile de 8 meslekte olmak üzere toplam 48 meslekte başlamıştır. Fakat Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar bu hükmün dışında tutulmuştur.
Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler dışındaki tüm mesleklerin, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamına girdiği düşünülürse, bu zorunluluğun 48 meslekte kalınmayacağı, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilerleyen zamanlarda daha birçok mesleğe yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirileceği kesindir.
Mesleki yeterlilik belgesi, kişilerin yaptıkları işte ehil olduklarının, işlerinin gerektirdiği ulusal yeterliliklere haiz olduklarının göstergesidir. Bu belge, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yayımladığı ulusal yeterliliklere göre, mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyenlere yapılan ölçme ve değerlendirme sonucunda verilir. Belge almaya hak kazanmak için teorik sınavdan %60’lık, uygulamalı sınavdan ise %80’lik başarı göstermek gereklidir.
Mesleki yeterlilik belgesi ile mesleki eğitim belgesi birbirlerine karıştırılmamalıdır. Mesleki eğitim, yapılmak istenilen mesleğe çalışanı hazırlamak, kalifiye hale getirmek için verilen eğitim olarak tanımlanabilir. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmeliğin, Mesleki Eğitimin Belgelendirilmesi
konu başlığı altında (madde 6), hangi belgelerin mesleki eğitim belgesi sayıldığı belirtilmiştir.
Buna göre, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre verilen diploma, bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık belgesi, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri, Milli Eğitim Bakanlığı veya Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarca verilen operatör belgesi ve sürücü belgesi, mesleki eğitim alındığını belgeleyen belgelerden bazılarıdır.
Yönetmelik ekinde (ek-1) bulunan Mesleki Eğitim Alınacak İşlere ait çizelgede ise, kişilerin mesleki eğitime tabi tutulmalarının zorunlu olduğu işler sıralanmıştır. Çalışanlar bu tabloda belirtilen işlerden birine gireceklerse, mutlak suretle mesleki eğitim almaları gerekmektedir. Fakat işyerinde yapılan işler, asıl iş itibarıyla tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında yer almakla birlikte, çalışanın yaptığı iş ek-1 çizelgede belirtilen işler dışında ise 05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17’nci maddesi kapsamında mesleki eğitim alma zorunluluğu aranmaz.
Çalışanların mesleki eğitim belgelerinin bulunması, mesleki yeterlilik belgesi almalarına gerek kalmadığı anlamına gelmez. Çünkü her ikisi farklı belgelerdir. Mesleki eğitim, mesleğin daha iyi yapılabilmesi için verilmiş olan eğitimin belgesi iken, mesleki yeterlilik belgesi çalışanın yaptığı işin ehli olduğunu gösteren belgedir.
Mesleki yeterlilik sınavlarında başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı, 01.01.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı fondan karşılanır. Bu durum da göz önüne alınarak, mesleki yeterlilik belgesi alması gereken çalışanların bir an önce bu konuda yetkilendirilmiş belge kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir.
Kazasız günler dileğiyle...