Çevre danışmanlığı kapsamında, hizmet verilen firmaların Çevre Kanunu ilgili mevzuatları gereği değerlendirilip, alınması gereken izin ve lisans belgelerinin temin edilmesi tarafımızdan gerçekleş-tirilen işlemler arasındadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; 1 Ocak 2014 tarihine kadar Geçici Faaliyet Belgesi almayan işletmelere 40 bin lira ile 1,7 milyon lira arasında idari para cezaları ve faaliyetin durdurulması kararları ile karşı karşıya kalacakları bildirildi. Konu ile ilgili Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şu ana kadar Türkiye’ de 160 bin tane bu kapsama giren tesis olduğunu ve yönetmeliğin çıktığı 2010 yılından beri sadece 8.800 başvuru yapıldı-ğını belirtti.
Çevre Kanunu’nca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre tüm sektörlerin gerekli değerlendirmeleri, bünye-lerindeki çevre mühendisleri ya
da danışmanlık hizmeti aldıkları çevre görevlileriyle yapılıp, 31 Aralık 2013 tarihine kadar başvuru ve belgelendirme süreçlerinin ta-mamlanması sağlanmalıdır. Çevre mevzuatları gereği yasal yüküm-lülüklere uymanın cezayı ödemek kadar ağır olmadığına değinmek isterim.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLI-ĞI VE OSGB HİZMETLERİ
30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu üzerinde yapılan değişiklikler sonucu tehlike sınıflarına göre kanun kapsamına giren tüm işletmelerin iş güvenliği uzmanlığı ve iş yeri hekimi bulun-durma yükümlülükleri belirlen-miştir. Buna göre 50 kişinin altında çalışanı olup; az tehlikeli iş yeri sınıfında yer alan işletmeler için 30.06.2016 itibariyle, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için 01.01.2014 tarihi itibariyle iş gü-venliği uzmanlığı ve iş yeri hekimi hizmeti alma yükümlülüğü getiril-miştir. 50 kişinin üzerinde çalışanı olup; az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için 30.06.2014 itibariyle, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için 30.06.2013 tarihi itibariyle iş güvenliği uzmanlığı ve iş yeri hekimi hizmeti alma yüküm-lülüğü getirilmiştir.
Diğer yandan işletmelerden az tehlikeli sınıfta olup 2000 kişi ve üzeri, tehlikeli sınıfta olup 1500 kişi ve üzeri, çok tehlikeli sınıfta olup 1000 kişi ve üzeri çalışanı bulunan işletmeler tam zamanlı
İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi bulundurarak işletmele-rinde İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi oluşturmak zorundadırlar.
Yeşil Çevre olarak ortaklarımı-
za vermekte olduğumuz çevre danışmanlık hizmetinin yanı sıra ortak sağlık ve güvenlik birimi de oluşturarak, ortaklarımıza iş gü-venliği uzmanlığı ve iş yeri hekimi ile diğer sağlık personeli hizmeti verebilmek suretiyle hizmet ağımızı genişletmeyi planlamak-tayız. Bunun için gerekli altyapıyı oluşturduğumuzda ortaklarımızı konu ile ilgili bilgilendireceğiz.
Bir sonraki sayımızda buluşmak dileğiyle...