Firmaların bildirim yükümlülükleri

Firmaların bildirim yükümlülükleri

Bu sayımızda sizlere çevre danışmanlık hizmeti kapsamında tesislerin yıl içerisinde ay bazında yapması gereken yükümlülüklerini anlatmak istiyorum. 2017 yılına girmiş olmakla birlikte; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 2016 yılı bildirim yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerekmektedir. 2017 yılında yapılması gereken bildirimleri şöyle sıralayabiliriz:

  1. 31.01.2017 tarihine kadar; firmanızda jeneratör bulunup bulunmadığına dair Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildirim yapmanız gerekmektedir. Jeneratörünüz bulunuyorsa, yapılan bildirimde jeneratörün markası, modeli, gücü, kuruluş yılı ve 2016 yılı içinde kaç saat kullandığınıza dair bilgileri de yer almalıdır.
  2. 31.01.2017 tarihine kadar; 2016 yılı içinde tıbbi atık oluşup oluşmadığına dair Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildirim yapmanız gerekmektedir.
  3. 28.02.2017 tarihine kadar; Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği gereğince sanayi kuruluşları tarafından yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan Atık Yağ Beyan Formu doldurularak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak sunulması gerekmektedir. Formda, 2016 yılı için tesiste kullanılmak üzere alınan yağların (ticari ismi, türü, miktarı), çıkan atık yağ (atık kodu, miktarı) ve atık yağ oluşmuşsa atık yağ analizine ilişkin bilgilerin yer alması gerekmektedir.
  4. 28.02.2017 tarihine kadar; Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği gereğince piyasaya süren tesisler tarafından yönetmeliğin Ek-5’inde yer alan piyasaya süren müracaat formunun, 2016 yılı için elektronik yazılım programı üzerinden (www.atikambalaj.csb. gov.tr) doldurularak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak sunulması gerekmektedir. Piyasaya sürdüğünüz mamuller için kullandığınız ambalajları temin ettiğiniz firma unvan, ticari bilgileri, temin edilen miktar ve bu miktarın yurtiçi ve yurtdışına gönderilen miktar bilgileri yer almaktadır.
  5. 28.02.2017 tarihine kadar; Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği gereğince fason çalışan tesisler tarafından yönetmeliğin Ek-6’sında yer alan ambalaj tedarikçileri müracaat formunun, 2016 yılı için elektronik yazılım programı üzerinden (www.atikambalaj.cevre.
  6. gov.tr) ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ ne yazılı olarak sunulması gerekmektedir.
  7. 31.03.2016 tarihine kadar; Atık Yönetimi Yönetmeliği gereğince sanayi tesisleri tarafından 2016 yılı için lisanslı firmaya verilmek suretiyle bertaraf edilen tehlikeli ve tehlikesiz atıklarının elektronik yazılım programı üzerinden (www.online.cevre.gov.tr) atık beyanlarının yapılarak onaylanması, çıktılarının alınarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak sunulması gerekmektedir. Beyanda atık adı, atık kodu, miktarı, atıkların verildiği firma ismi bilgileri yer almaktadır.
  8. Yıl içerisinde bir önceki yıla ait tesiste kullanılan, üretilen veya depolanan tehlikeli maddelerin miktarını, Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik gereğince elektronik yazılım programı üzerinden www.online.cevre.gov.tr adresinde bulunan Bekra sistemi üzerinden doldurulması gerekmektedir.
  9. Yıl içerisinde bir önceki yıla ait Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik gereğince, yılda 1 tondan fazla 1000 tondan az üretilen veya ithal edilen kimyasal maddelerin malzeme güvenlik bilgi formlarında yer alan bilgilerini elektronik yazılım programı üzerinden (www.online.cevre.gov. tr) beyanlarının yapılması gerekmektedir.
  10. Tehlikeli kimyasal madde kullanan veya tehlikeli atık oluşturan firmalar her yıl tehlikeli kimyasal ve tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırarak yenilemek zorundadır. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi “p bendi” gereği, 50.975 TL para cezası uygulaması söz konusudur.
  11. Yıl içerisinde Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereğince, yetkilendirilmiş kuruluşa üye olan piyasaya süren tesislerin belgelendirme yükümlülüğünün yerine getirilip getirilmediğinin takibinin yapılması gerekmektedir.
  12. Entegre atık yönetim planlarının 2 yılda bir hazırlanması gerekmekte olup, atık miktarları bir önceki yıl, bulunulan yıl, bir sonraki yıl (2016-2017-2018) kapsayacak şekilde hazırlanarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak sunulması gerekmektedir.