Yeşil Çevre ile bölgemiz yeniden hayat buldu

Yeşil Çevre ile bölgemiz yeniden hayat buldu

Değerli okurlar,
Kim ne derse desin Bursa’mız hâlâ ‘Yeşil Bursa’ unvanını anlının akı ile korumaktadır. Yeşil Bursa’mızın Doğu bölgesi de diğer bölgelerimiz gibi yeşili, bereketli meyve ve sebze bahçeleri, zengin akarsuları ve kanallarıyla övgüye değer.
Yeşil Çevre olarak sorumluluk bölgemiz sınırları içinde yer alan Kestel ve Gürsu ilçelerimizin yerleşim alanları ile iç içe, yan yana konumlanmış 3 organize sanayi bölgemiz bulunmaktadır. Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımız için her bir sanayi kuruluşu istihdam oluşturmakta, üretim ve ihracat yaparak ülkemiz ekonomisine katma değer sağlamaktadır. Bu sanayi bölgelerimiz, farklı zamanlarda şartlarını yerine getirip gerekli kriterleri sağlayarak OSB olma başarısını elde etmişlerdir. Bu kriterlerden biri ve en önemlisi de, üretim ve evsel kullanım sonucu oluşan atıkların arıtılması için arıtma tesislerinin kurulup işletilmesidir. Tam bu noktada Yeşil Çevre Arıtma Tesisi ismi ile kurulan tesisimiz, 2006 yılından bu yana gerekli olduğunda kapasitesini artırarak kriterlere uygun arıtma hizmeti vermekte ve tüm denetimlerden başarı ile çıkmaktadır. Yeşil Çevre, şehrin doğu yakasında tarım ve sanayinin iç içe uyumlu bir biçimde yaşama güvencesinin adıdır. Yeşil Çevre’nin olmadığı dönemlerde sanayi bölgesindeki işletmelerin kirlettiği sular, akarsu ve kanallarda tehdit unsuru oluştururken, bu durumdan sanayici ile tarımla uğraşan vatandaşlarımız hiç memnun değildi. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, sebze ve meyve bahçelerinin temiz sularla sulanmalarını sağladı. Akarsularımızda ve kanallarda canlı türlerinin yeniden hayat bulmasına olanak sundu. Akarsu ve kanallarımız tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi şimdi de çiftçimize sulama suyu olarak kullanma imkânı vermektedir. Görmekten mutlu olduğumuz bu ortamın sonuç fotoğraflarını sunarak mutluluğumu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yeşil Çevre’de tüm üniteler scada sistemi ile sürekli izlenerek kontrol altında tutuluyor. Proseslerde oluşabilecek düzensizlikler kontrol altına alınarak, gerekirse uzaktan kapatma yapılabiliyor.

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi’nin her ünitesi ve bu ünitelere ait ekipmanlar otomatik olarak kontrol merkezinde scada üzerinden görüntüleniyor. Tüm sistemin izlenmesi ve gerekli durumlarda müdahale edilmesi, ekipman kayıtları, çalışma süreleri, arıza bilgileri gibi tüm kayıtlar scada programında tutularak raporlamalar gerçekleştiriliyor. Scada Sorumlusu Doğan Çıkar, sistem hakkında şu bilgileri verdi:
“Scada, işletmelerdeki programlanabilir kontrollerden (PLC), dağınık kontrol sistemlerinden, sensörlerden uygulama verilerini alıp sürekli ve gerçek zamanlı olarak değerlendiren, kullanıcıya gerektiğinde tüm gerekli bilgileri uyarı mesajlarıyla veren, üretimi olumsuz etkileyen çeşitli etkenlerin tek bir merkezden grafiksel olarak izlenmesini ve uzaktan denetimlere imkân sağlayan veri toplama ve kontrol sistemidir. Scada, minimum maliyette daha çok ve daha kaliteli ürün üretme, insan gücüne bağımlılığı azaltma, can ve mal güvenliğini sağlama ve kaynakları verimli kullanabilmek için önemli bir araçtır. Örneğin, bir fabrikada PLC ile scada üzerinden otomatik kontrolü sağlayan sistemlerin tek merkezde gözetim altında tutulması ile daha kaliteli ürün üretilmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması sağlanabilir. Kısaca scada, işletmelerde çağımızın vazgeçilmezi arasında yer almaya artarak devam edecektir.”