Birlikte çevre bilinci

Birlikte çevre bilinci

Değerli okurlarımız;
Yeşil Çevre, 223 evsel, 141 de endüstriyel olmak üzere toplamda 364 ortağı bulunan, ortak arıtma tesisi modelinde mükemmel çalışan ve örnek alınan bir arıtma tesisi modelidir. Bu fikri ortaya atanlar, olgunlaştırıp hayata geçirenler, Yeşil Çevre’yi yol kazasına uğratmadan bugünlere getiren, geliştirip yeni misyonlar edinmesini sağlayan başta bugüne kadar görev alan Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerine ve Yeşil Çevre projesine güvenen ve destekleyen ortaklarımıza şahsım, çalışanlarımız ve bölge insanımız adına teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
Arıtma tesisimiz, 2006 Haziran’dan bu yana öngördüğü kriterlere uygun olarak ortaklarına arıtma hizmeti vermektedir. Bu hizmet kapsamında, hinterlandımızda bulunan iki ilçe yerleşim alanlarını da bünyesine alan tesisimiz, kamu hizmeti sorumluluğunu da üstlenerek örnek modellemesini daha da anlamlı hale getirmiştir. Kurgulanan modelde, bölgemizdeki işletmelerin her birinin bulunduğu parselde ayrı ayrı ortak olmak olmasının yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, OSB’ler ve Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi ile birlikte protokollerle belirlenmiş sorumluluk paylaşımları uyumlu bir şekilde devam etmektedir.
Yeşil Çevre tüzel kişiliği; arıtma işletmesi hizmetini Kooperatifler Kanunu, Yeşil Çevre Ana Sözleşmesi, Genel Kurulumuzca onaylanan yönetmelikler ve Yönetim Kurulu kararları ile yapılan düzenlemelerden güç alarak yapmaktadır. Ancak bu düzenlemelerin yanı sıra diğer paydaşlara da ayrı ayrı sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenle arıtma tesisinde arıtılan suyun yasaların öngördüğü kriterlere uygun olarak arıtılması, arıtma maliyetinin ortaklarımıza pozitif rekabet gücü sağlayacak şekilde düşük maliyetli olmasının sağlanabilmesi, su kaynaklarımızı yok etmeden gelecek nesillere aktarma bilincinin oluşması için önemli gördüğüm bazı hususları sizlerle paylaşmak isterim.

SİSTEME KAYITLI DEBİDEN FAZLA ATIKSU DEŞARJ EDİLMEMESİ

150.000 m3/güne göre inşa edilen arıtma tesisine ortaklarımızın, Yeşil Çevre tarafından talepleri doğrultusunda kendilerine tahsis edilen m3/gün debinin üzerinde debi deşarj etmemeleri yönünde titiz davranmaları çok önemli bir kuraldır. Bu kurala uymamak cezalı tarife uygulanmasını gerektirmesinin yanı sıra, tesise kapasitenin üstünde atıksu gelmesi anlamına da gelmektedir. Bu durum arıtma prosesini olumsuz etkileyerek yasaların öngördüğü kriterlere uyulmaması riskini doğuracak, bu da Yeşil Çevre’nin cezai yaptırımlara muhatap olmasına neden olacaktır. Bu cezalar doğal olarak arıtma tesisimizin birim maliyetlerini doğrudan etkileyecek, ortaklarımız lehine oluşturmaya çalıştığımız pozitif rekabet gücünü azaltmasının yanı sıra çevre ve çevrecilik yönü ile misyonumuza uymayan sonuçlara da sebep olacaktır.

İŞLETME ATIK YAĞLARININ DEŞARJI

Yeşil Çevre atıksu hatlarına kullanılmış yağların deşarj edilmesi, arıtma tesisinin biyolojik arıtma prosesini bozmakta, çıkış suyu değerlerini son derece olumsuz etkilemektedir. Her bir litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kullanılamaz ve içinde canlı barınamaz hale getirdiği bilimsel gerçeğini düşündüğümüzde, çok basit görünen bu eylemin çevre ve çevrecilik adına ne kadar olumsuz sonuçlar doğuracağını anlamak güç olmasa gerekir. Atık yağları kanalizasyon hatlarına dökmek yerine işletme içinde yasaların öngördüğü şekilde atık sahalarında ayrı toplanmasını sağlayarak, lisanlı geri dönüşüm firmaları aracılığıyla ekonomiye kazandırılması yolu izlenmelidir.

IZGARA VE FİLTRELERİN KULLANILMAMASI

Fabrikaların atıksu çıkış noktasındaki en önemli bölümlerden biri de ızgaralardır. Bu ızgaraların görevi su ile birlikte gelen katı cisimleri tutması, kolektör hatlarını geçerek arıtma tesisine gelmesini önlemektir. Genel olarak ızgaralar kullanılmasına rağmen bazı ortaklarımızın zaman zaman bu ızgaraları kullanmadıkları yapılan kontrollerde tespit edilmektedir. Izgaraları işyerlerinde gerektiğinde temizleme zahmetine girmemek ya da bakımdan sonra yerine zamanında konulmaması gibi durumlar nedeniyle arıtma tesisimize gelmemesi gereken katı cisimlerin hatlara girmesi, kolektör hatlarının tıkanmasına neden olmakta ve bu durum daha çok iş gücü kaybına, işletme üretimlerinin durmasına kadar giden ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Ceza Tarifeleri Yönetmeliği hükümlerinin de bugüne kadar uygulandığı gibi bundan sonra da ızgara kullanmayan ortaklara uygulanacağı bilinmelidir.

YAĞMUR SULARININ AYRIŞTIRILMASI

Yeşil Çevre Atıksu Arıtma Tesisi, adı üstünde sadece atıksuların gelmesi gereken bir tesistir. Ancak fiili durumda işletmelerin çatı suları ve bahçelerinde oluşan yağmur sularının yağmur suyu kolektörlerinin olmadığından bahisle bilerek ya da bilmeyerek atıksu kolektör hatlarına bağlantılarının yapıldığı yapılan kontrollerde görülmektedir. Bu olumsuz durum kentsel yerleşim alanlarında da görülmektedir. Özellikle yağışlı havalar arıtma tesisimize yağmur suyu yönü ile ciddi tehdit oluşturmakta, arzu edilmeyen bu durumlar nedeniyle biyolojik arıtmamızdaki proses dengelerimiz bozulmakta ve bu durum maddi kayıpların yanında işgücü kayıplarını da beraberinde getirmektedir. Temennimiz ve beklentimiz; ortağımız olan işletmelerin yağmur sularını atıksu hatlarına bağlamamaları, OSB’lerin ve OSB yönetimlerinin yanında bölgemizin altyapı sorumlusu kurumların yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrıştırılması çalışmalarına hız vererek tamamlamasıdır.

ÇEVRE HEPİMİZİN

Bizden önceki kuşaklardan devraldığımız çevreyi gelecek nesillere de güzelliği ve zenginliğinden bir şey kaybetmeden devretme yükümlülüğümüz var. Bu bilincimizi yitirmeden doğanın tüm nimetlerinden faydalanmalıyız. Doğanın zenginliklerini sosyal hayatımızda, işimizde tabii ki kullanmalıyız, ancak onu kirletmeden, acımasızca yok etmeden ve “benden sonra ne olursa olsun” demeden sahip da çıkmalıyız.
Hiçbir şey yapmıyorsak bile çevre ve çevrecilik adına çalışan kurumlara elimizden geldiği kadar destek olmalıyız.