Barakfakif Islah OSB alt ve üstyapı yatırımlarına odaklandı.

Barakfakif Islah OSB alt ve üstyapı yatırımlarına odaklandı.

Toplam 245 hektar alana sahip Barakfakih Islah Organize Sanayi Bölgesi’nde bugün 102 firma üretim yapıyor, bölgede 5 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Özellikle tekstil sektöründe öncü şirketlerin faaliyet gösterdiği Barakfakih Islah OSB’de öncelikli hedef alt ve üstyapı yatırımlarının tamamlanması.
Barakfakih Islah OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Barakfakih Sanayici ve İşadamları Derneği (BARSİAD) Başkanı Arif Demirören, OSB olabilmek için yapı kullanma izin belgeleri, ruhsatların durumu, ÇED ve GSM raporları ile çekme mesafeleri gibi Bakanlığın istediği hükümlerle ilgili eksiklerin giderilmesi adına bölgede çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi. Bu işlemler tamamlandığında OSB olmak için bir an önce müracaatlarını yapacaklarını kaydeden Demirören, 6 aylık ilk ilerleme raporunu da Bakanlığa verdiklerini açıkladı.

ÖNCELİKLİ HEDEF YAĞMUR SUYU PROJESİ

“Şu anda müteşebbis heyetimizle birlikte hareket ediyoruz. Ve yaptığımız son toplantıda yağmur suyu projesi gündeme geldi” diyen Demirören şunları söyledi:
“Dağdan süzülerek gelen sular bölgede sıkıntılar yaratıyor. Bu suyun deşarjıyla ilgili BUSKİ bir sistem kurdu, ancak yağmur suyu problemimizi henüz tam olarak çözebilmiş değiliz. Bunun için ilave bir yatırım gerekiyor. Dağlık alandan gelen suları da toplayıp BUSKİ’nin sistemiyle entegre hale getirmek istiyoruz. Sokak sokak, işletme işletme debilerle beraber yağmur sularının alınmasıyla ilgili şu an bir proje çalışması var. Maliyet de ortaya konduktan sonra baharın ilk aylarında işe başlamayı düşünüyoruz.
Sanayi bölgesi olarak 245 hektar alana sahibiz. Ama su aldığımız tepelere baktığımızda biz bu alanın sadece 5’te biri kadarız. Yani 5 katımız kadar daha bir alanın suyu bize geliyor. Dolayısıyla ‘BUSKİ de bu konuda bize destek verir mi, proje ortaklığı yapabilir miyiz’ diyerek, rakamsal miktarın yüksekliğine karşı bunu da konuşacağız. Bu yüzden devlet kurumlarımızın da burada devreye girmesi gerekiyor. Sanayicinin üzerindeki yükü azaltmak manasında kurumlarımızın desteğine ve proje ortaklığına ihtiyacımız var.”

SU İHTİYACI ARTIYOR

Bugün bölge sanayicilerinin en önemli talepleri arasında; yolların yapılması, yağmur sularından bölgenin arındırılması ve proses su ihtiyacının giderilmesi olduğunu açıklayan Demirören, “Bölgemiz yeraltı sularıyla beslenen bir havzada yer alıyor. İlk yıllar 2-3 metreden su çıkarken bugün seviye neredeyse 200 metreye kadar düştü. Bununla ilgili Devlet Su İşleri’ne bir öneride bulunarak, ‘Biz sürekli olarak kuyulardan su çekmek zorundayız. Fakat hemen karşımız-
da Gölbaşı gibi bir nimet var. Gölbaşı’ndan, mevsimin sadece 3-4 ayında çiftçimizin sulama ihtiyacını gidermek için su veriliyor. Geriye kalan 8 ayda burayı besleyen ve derelerden gelen sular taşkınlara sebep oluyor. Hiç olmazsa 8 ay boyunca bu suyu bize verin ve bunu üretimde proses suyu olarak kullanalım’ dedik. Bu sayede yeraltı sularımızın da rezervi yükselir. Bu öneri mantıklı bulundu ve şu an bir proje çalışmamız var. Boşa giden bu suyu sanayi bölgemize getirelim istiyoruz” dedi.
Bölge Müdürlüğü ve Kestel Belediyesi’nin de desteğiyle yol onarım çalışmalarının devam ettiğini de anlatan Demirören, “Sanayicilerimizden biraz daha sabırlı olmalarını istiyoruz. Yağmur suyu ile ilgili altyapı çalışmaları tamamlandığında bölge içerisindeki yolların yenilenmesine de başlanacak. Ve altyapının ardından üstyapı yatırımlarına hız verilecek. Ve bu çalışmalar bittiğinde çok güzel bir sanayi bölgesinde sanayicilerimiz huzurla üretimlerine devam edecekler” diye konuştu.
Arif Demirören, bölgenin arıtma ihtiyacını karşılayan Yeşil Çevre’nin önemli ve Türkiye’ye örnek bir kuruluş olduğunu da ifade ederek, Yeşil Çevre’de ileri arıtma ve geri kazanım projesi de hayata geçirildiğinde, yeraltı sularının seviyesinin daha da yükseleceğini sözlerine ekledi.