S.S. Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, 2023’e kadar gerçekleştirmeyi planladıkları yeni yatırımların startını verdiklerini açıkladı. Mevcut kapasitede artışın yanı sıra tehlikesiz ambalaj atıkları ayrışma tesisi ve ileri arıtma geri kazanım projesini devreye almayı planladıklarını belirten Aydın, projelerle çevreye katkının yanında ortaklara rekabet avantajı sağlayacaklarını vurguladı.
S.S. Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıldönümü 2023’e kadar gerçekleştirmeyi hedefledikleri yatırımlar hakkında bilgi verdi. Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, Kestel Organize Sanayi Bölgesi ve Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerin prosesleri sonucu oluşan atık sularının arıtılmasının yanı sıra Gürsu ve Kestel’in evsel atık su arıtma işlemlerini de gerçekleştirdiklerini anımsatan Aydın, hedefledikleri zaman diliminde 3 yeni projenin hayata geçeceğini açıkladı.
İlk olarak kapasite artışına gideceklerini ve bunu yıl içinde gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Aydın, fiili arıtma kapasitesini günlük 100 bin metreküpten, 150 bin metreküpe çıkaracaklarını kaydetti. Ardından yapılacak çalışmada ileri arıtma geri kazanım projesinin bulunduğunu belirten Aydın, bu çalışmayla 50 bin metreküp suyu geri kazanacaklarını ve tekrar ortaklarının kullanımına sunacaklarını söyledi. En kısa zamanda hayata geçirmeyi planladıkları diğer bir yatırımın ortakların tehlikesiz ambalaj atıklarını toplamak olduğunu dile getiren Aydın, bunları da ayrıştırıp, tekrar ekonomiye kazandıracaklarını ekledi.
Gerçekleştirecekleri yatırımların maliyeti hakkında da bilgi veren Aydın, “Geri kazanım projemizin yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım olacağını düşünüyoruz. Ambalaj atıklarının ayrışması tesisi, 6 milyon TL olmasını öngörüyoruz. Su geri kazanımı ise yaklaşık 5 milyon dolar olarak gerçekleşecek. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’e kadar bunlar, hayata geçmiş olacak” diye konuştu.
Yapılacak yatırımların çevre açısından önemli olacağının altını çizen Aydın, aynı zamanda ortaklarına avantajlar da sağlayacaklarını söyledi. Üç önemli projenin hayata geçmesi ile ortakların daha rekabetçi olacaklarını belirten Aydın, “Kar amacı gütmeyen yapı olmamız nedeniyle yapılacak her yatırım, ortaklara katma değer sağlama ve rekabet gücünü artırma özelliğini barındırıyor” dedi.
ÇEVRE DUYARLILIĞI ARTIYOR
Aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Çevre Komitesi Üyesi olduğunu da belirten Aydın, burada çevre ile ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi. Her geçen gün Bursa’da ve Türkiye’de çevre duyarlılığının artığını ifade eden Aydın, “Hava kirliliğinin önlenmesi, bacalara filtrelerin takılması, Nilüfer Çayı ve kollarının temizlenmesi noktasında önemli görüşmeler ve projeler yapılıyor. Ortaklarımız yönünden baktığımızda çevre ile ilgili yaklaşımlar geçmişle kıyaslanmayacak kadar pozitif. Hiçbir ortaktan bu konuda olumsuz bir tavır görmüyoruz” diye konuştu.
SANAYİCİYE DESTEK SAĞLANABİLİR
Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi için mevzuatta değişiklikler de yapıldığını belirten Aydın, temiz çevre, temiz su bırakabilmek; sanayicilerin bu problemlerini giderecek yönde çalışmalar yapabilmesi için ekonomik destekler sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
Hürriyet Bursa Serhat Tezcan